Open/Close Menu Studio de Balet și Dans pentru toate vârstele (Balet, Jazz Dance, Dans Contemporan, Dans Creativ, Coregrafii)

Nu a fost ușor să găsim un nume reprezentativ pentru școala noastră de dans și pilates, iar căutările au fost de lungă durată, până când, într-o zi, o prietenă de-a mamei mele s-a gândit să ne sugereze numele de “Duende”. Nu știam ce înseamnă, așa că am cautat pe Wikipedia:

Duende este spiritul evocării. El vine din interior, ca un raspuns fizic/emoțional la artă. Este acel ceva care-ți dă fiori, te face să zâmbești și să plangi, ca reacție a organismului la o performanță artistică, inedit de expresivă. […]Este spiritul pământului, care îl ajută pe artist să vadă limitele inteligenței, (să-și dea seama de efemeritate)… care îl ajută să creeze și să comunice o artă memorabilă, care te pătrunde până în măduva spinării.

Era exact ce căutam noi, era exact ceea ce ne doream pentru cursanții noștri !!! Dorim să trezim spiritul mișcării în voi, pentru a-l pune în slujba modului particular al fiecaruia de a îl utiliza. Numai astfel, ne gândeam noi și ne gândim în continuare, putem dezlănțui plăcerea de a ne mișca, de a ne folosi frumos și conștient corpul. Dansul și pilatesul solicită conectare puternică între trup și suflet, iar noi ne dorim să facilităm acest lucru. Vrem să creem artiști care merg la birou, care stau acasă cu copiii, care apar pe scenă sau care conduc mașina. Cu toții suntem artiști atunci când corpul și sufletul sunt unite. Viața noastră întreagă poate fi, și este, de fapt, o artă: arta de a trăi frumos.

Toate artele sunt capabile de duende, și la fel cum fiecare om are propriul duende, la fel și fiecare artă are. În muzică, dans, teatru, în viața de zi cu zi, în care utilizăm sinele nostru motor, corpul este necesar pentru a îl interpreta, întrucât implică forme care iau naștere și mor perpetuu, forme care își ridică conturul asupra prezentului precis.

Deci, de ce am ales să ne numim “Duende” ?! Pentru că Duende este:
– acel ceva fără de care emoția este inexistentă
– este “măduva” mișcării, mișcarea pură – degeaba ai tehnică, dacă nu te accesezi pe tine, cel din interior
– cea mai veche cultură de creație spontană
– este forța din interior (nu este o abilitate, ci un stil viu: e în sange)
– este spiritul pământului care dă viață și cunoaștere trupurilor fără expresie
– este lupta pentru exprimare și comunicare a exprimării
– este acea forță simțită, dar inexplicabilă
– este rădăcina care ne agață de mlaștina ignorată din care se naște însăși substanța artei

“The Duende works on a dancer’s body like wind on sand.”

Oricine urcă turnul perfecțiunii proprii o face cu prețul luptei cu “Duendele” său. Fiecare are propriul duende. În noi, este cel care modelează, dă substanță și emoție exprimării sufletului. Este ambiția, prezența, dorința, dragostea față de acțiunea efectuată și respectul față de corpul care o efectuează.

Site-uri citate:
http://en.wikipedia.org/wiki/Duende_(art)

http://www.poetryintranslation.com/PITBR/Spanish/LorcaDuende.htm

http://www.duendeart.org/

Logo_footer   
     © 2014 Duende.ro, toate drepturile rezervate

Suntem si pe: